Osteopathie

De osteopaat houdt met beide handen stevig het onderbeen van de cliënt vast, en drukt met de duimen op specifieke plekken in het bindweefselCopyright: Helma SomsenBewegingsbeperkingen kunnen onder andere ontstaan door littekens na operatie, verkleving van weefsels door ontstekingen en bijvoorbeeld door stress. De behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte handgrepen. Hiermee wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam weer op gang gezet.

Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Het lichaamsfunctioneren is onderverdeeld in drie systemen, die onderling aan elkaar verbonden zijn en elkaar voortdurend beïnvloeden.

Die systemen zijn: het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren); het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergvlies en hersenvochtcirculatie)

Fasciatherapie is een vorm van osteopathie, waarbij vooral wordt gewerkt aan de Interne Beweging: een subtiele, tragere stroom, die door middel van speciale oefeningen in gang wordt gezet. Wanneer de Interne Beweging goed op gang kan zijn, helpt dit het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
Beroepsverenigingen in Nederland:
NVO - Nederlandse Vereniging voor Osteopathie