‘MISS PRIKKIE’ OVER ACUPUNCTUUR

beekje

Zodra je ChinaMedic binnenstapt, zie je een muur vol exotische kruidenpotten met Chinese en Latijnse etiketten. Maar er is meer. De ruim tien behandeltafels verdeeld over meerdere kamers geven de indruk van een goedbezochte kliniek. Kasha, ofwel 'Miss Prikkie', leidt me rond door de praktijk van haar en haar man, kruidengeneeskundige Jian Zhang.

Hoe ben je ‘Miss Prikkie’ geworden?
Mijn vader was chirurg, maar toen ik als kind tevergeefs reguliere behandelingen kreeg voor mijn bijholteontsteking, adviseerde hij om naar een acupuncturist te gaan. En dat hielp echt! Toen is er een zaadje geplant. Ik studeerde in China af in westerse geneeskunde, maar deed als bijvak acupunctuur. Pas toen ik in Nederland woonde ben ik me in de acupunctuur gaan specialiseren. Samen met mijn man heb ik hier meer dan tien jaar geleden de praktijk opgezet.
Een vaste patiënt van me noemt me Miss Prikkie, en hij zei dat ik mijn Facebookpagina ook zo moest noemen, dan zouden mensen het zeker onthouden. Ik geloof dat hij daarin gelijk heeft gehad!

quote-1

Wat voor patienten komen bij je?
Vaak zijn het mensen die alles al hebben geprobeerd, wij zijn dan de laatste stop. Mensen met chronische aandoeningen, pijnklachten of vage klachten. Ik behandel veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen.

Je man past de Chinese kruidengeneeskunde toe. Werken jullie ook samen om een cliënt te helpen?
Ja, we werken veel samen. Vaak hebben mensen naast een acupunctuur ook een behandeling nodig met kruiden. Hij weet precies welke kruiden iemand nodig heeft, en in welke verhouding. We behandelen natuurlijk ook elkaar.

Wat is het verschil tussen de westerse en Chinese geneeskunde?
Ik stel me het lichaam voor als de aarde: als een ecologisch systeem. De meridianen of energiekanalen - dat zijn de rivieren, meren en oceanen van ons lichaam. Ze voeren energie aan en afval wordt afgevoerd.
Wanneer er ergens een probleem: een blokkade, ontstaat, dan is er een verstopping en stroomt het niet meer goed door. Er ontstaat een donkere en vervuilde poel met dode vissen, allerlei bacteriën en viezigheid.

In de westerse geneeskunde wordt er bijvoorbeeld antibiotica in de vervuilde poel gestopt. Daardoor gaan de bacteriën dood, maar de poel blijft verstopt. Er is alleen maar meer dood materiaal in terechtgekomen.
In de traditionele Chinese geneeskunde worden de blokkades opgeheven, dus de verstopping zelf wordt verholpen. Zodra alles weer gaat stromen worden alle vuil en bacteriën vanzelf weggespoeld en door het lichaam verder afgevoerd.

kruiden

Maar als je pijn hebt, dan wil je daar toch zo snel mogelijk vanaf?
Pijn geeft een blokkade aan. Die blokkade willen we weer openen. Het alleen verdoven van de signalen met pijnstillers lost uiteindelijk niets op en het maakt de cellen lui: het zelfhelend vermogen wordt niet gestimuleerd.

Betekent dit dat je reguliere westerse geneeskunde afwijst?
Ik raad mensen nooit af om in acute situaties een regulier middel te gebruiken. Maar het beste is om je eigen lichaam te onderhouden zoals je elk ecologisch systeem onderhoudt. Elke maand een acupunctuurbehandeling kan zeer preventief werken.

Hoe stel je een diagnose in de acupunctuur?
De Chinese geneeskunde gaat uit van balans, van Yin en Yang, van warmte en kou, binnen en buiten. Daarbij wordt niet meteen gekeken naar de klacht zelf, maar naar het systeem in zijn totaliteit. In diezelfde behandeling komt de klacht zelf ook aan bod. Maar daar wordt dus op een heel andere manier naar gekeken – en naar de oorzaak ervan.

quote-3

Welke cultuurverschillen kom je tegen in je praktijk?
Ik vraag mensen bij de intake altijd naar wat zij al weten over acupunctuur. De behandelingen werken beter, en zijn beter vol te houden, als mensen goed op de hoogte zijn van hoe acupunctuur werkt. Mensen in Nederland vinden het namelijk soms moeilijk om de acupunctuurbehandelingen en de kruidentherapie vol te houden.

Waar heeft dat mee te maken denk je?
In het Westen zijn mensen over het algemeen minder bereid om pijn te ervaren. Ook geven ze vaak hun eigen systeem nauwelijks de tijd om zich te herstellen. Mensen uit andere culturen dan de westerse zijn eerder bereid door de pijn heen te gaan als ze weten dat dat nodig is om beter te worden.
Mensen vinden de kruidenthee die ze voorgeschreven krijgen soms toch echt te vies… en je moet het wel een tijd blijven drinken om het goed zijn werk te laten doen.
De kruidentherapie wordt door de meeste verzekeraars niet vergoed, en dat is ook voor veel mensen een belemmering om de behandeling af te maken. Maar in Engeland wordt niets van de traditionele Chinese geneeskunde vergoed, en daar wordt er op zeer grote schaal gebruik van gemaakt.
Het is dus echt een cultuurding.

acupunctuur

Je biedt abdominale acupunctuur aan. Wat is daar zo speciaal aan?
Acupunctuur op de buik, dat is een nieuwe vorm - die ook beter geschikt is voor Nederlanders. De naalden zijn veel dunner en in plaats van een smal beekje tref je een hele oceaan van energie. Daardoor zijn mensen vaak sneller van hun klachten af. De buik is een veel minder gevoelige plek dan bijvoorbeeld de voeten, waar in de klassieke acupunctuur veel op wordt behandeld.

Wat doe je als mensen bang zijn voor naalden?
Ik kreeg jaren geleden een vrouw bij me, die zei dat ze naaldenvrees had en altijd flauw viel zodra ze werd geprikt. Ik woof dat weg, en stelde haar gerust met een zelfverzekerd: ‘dat gebeurt bij mij niet, ik ben heel goed in wat ik doe’. Ik begon de behandeling, en nou, daar ging ze hoor!
Sindsdien heb ik mijn lesje geleerd. Ik houd de grenzen van de patiënten heel goed in de gaten en mensen die zelf aangeven bang te zijn voor de naalden behandel ik niet met acupunctuur. Kruidentherapie of laseracupunctuur is dan een goed alternatief.

quote-2

Wat maakt je werk voor jou speciaal?
Ik maak ontroerende momenten mee met vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. Als je hen kunt helpen, terwijl je hun laatste hoop bent, dan geeft dat veel voldoening.

Zo was er een keer een dame die problemen had met zwanger worden omdat ze PCOS had, ze ovuleerde niet. Al na de eerste behandeling voelde zij een steek in haar buik, dat was een eisprong. Een maand later kreeg ik van haar een mailtje dat zij zwanger was.

Vaak kom ik er ook pas veel later achter dat de vruchtbaarheidsbehandelingen hebben gewerkt. Dan komen mensen jaren later bij me voor andere klachten, en dan blijken ze kinderen te hebben.

Hoe zie jij de plek van acupunctuur binnen de reguliere westerse geneeskunde?
Acupunctuur is een volwaardige geneeswijze, en de effectiviteit ervan is allang wereldwijd wetenschappelijk aangetoond. Toch wordt het in het westen nog steeds niet als volwaardige geneeskunde gezien: het wordt vergoed als een alternatieve of complementaire geneeswijze, en ook als zodanig sporadisch in ziekenhuizen aangeboden. In China heeft elk ziekenhuis een afdeling acupunctuur.

Is er nog iets dat je aan de lezer kwijt wilt?
Heel veel vrouwen hebben snel last van koude voeten. Dat is eigenlijk een teken dat je acupunctuur nodig hebt.
Het is een signaal van een laag energieniveau, een blokkade. Wanneer je er niet iets mee doet, kan die verminderde energiecirculatie leiden tot lichamelijke klachten en aandoeningen.

missprikkie

kasha
Meer over Kasha:
Kasha Yang is in China gediplomeerd regulier arts en orthomoleculair therapeute

logo
ChinaMedic biedt:
Klassieke acupunctuur,
Abdominale Acupunctuur
Laser Needle Acupunctuur,
Ooracupunctuur,
Tui Na massage,
Chinese Kruidengeneeskunde