Innerlijk Kind Werk

innerlijke-kindwerkCopyright: Helma SomsenInnerlijk kind therapie helpt de cliënt het kind in zichzelf te (her-)ontdekken, erkennen en integreren in diens volwassen leven. Een Innerlijk Kind bestaat uit de delen van jezelf, die je nog kent uit je kinder-(en puber-)tijd.

Die delen hebben bewuste en minder bewuste herinneringen, waarvanuit we soms nog steeds reageren in ons dagelijks leven. Een pijnlijke ervaring of een gemis in de kindertijd heeft ertoe geleid dat een ‘Kindsdeel’ gekwetst is. Door terug te gaan naar de kindertijd kunnen we, via het herbeleven van de gevoelens die we als kind ervaren hebben, het Kind leren begrijpen.

We kunnen in ons volwassen leven nog steeds als ‘een kind’ reageren: boos weglopen, in een hoekje kruipen, schoppen, slaan. Maar ook in ons gevoel kunnen we nog op precies die pijnlijke plek belanden waar we als kind zo hard terecht zijn gekomen. Wanneer iemand in ons volwassen leven ons afwijst, kan dat ons totaal onderuit halen vanuit dit gekwetste innerlijke Kind.

Wanneer je deze emotionele en gedragsmatige reacties liefdevol aandacht geeft, in de rol van Ouder van je eigen Innerlijke Kind, leer je op een andere manier met jezelf en moeilijke situaties omgaan. Je bent niet meer afhankelijk van een ander om jou (dat ‘Kindsdeel’ van jou) te geven wat het nodig heeft.

Het doel van de therapie is ervoor te zorgen dat je zelf keuzes durft te maken en eigen verantwoordelijkheid kan gaan nemen.