BORRELS IN JE BUIK BIJ BIODYNAMISCHE THERAPIE

Biodynamische Therapie header

Rechts een matrassenhoek met heel veel zachte kussens. Links een massagetafel, waar een stethoscoop op ligt. Biodynamische Therapie is een lichaamsgerichte psychotherapie, waarbij je met behulp van verschillende massages en zacht lichaamswerk wordt uitgenodigd om weer in dieper contact te komen met je lichaam en je gevoelens. Ik neem een kijkje in de praktijk van Ilona Göttges.

Hoe werkt Biodynamische Therapie?
Als je emotioneel gestresst of angstig bent dan span je je ergens in je lichaam aan. Sommige delen zijn al in je vroege leven gespannen geraakt, soms al vóór je geboorte. Waar stress is, daar kan geen energie doorheen. Meestal ontspan je je vanzelf wel weer.

Maar wanneer de stress voor langere tijd aanhoudt, en de blokkade niet wordt opgelost, krijg je klachten, bijvoorbeeld rugklachten of hoofdpijn, depressie of angsten. In de therapie wordt de geblokkeerde energie uitgenodigd om in beweging te komen en weer te gaan stromen.

Hoe doe je dat?
Ik maak gebruik van biodynamische massage en ‘vegetotherapie’, dat is het biodynamische adem- en lichaamswerk. Ook gebruik ik bepaalde manieren van gespreksvoering en wordt er gewerkt met imaginatie, jouw innerlijke beelden.

In de therapie wordt eraan gewerkt om een veilige sfeer te creëren. Want alleen dán kunnen die gekwetste of gespannen delen in jezelf zich ontspannen en openen. Daarom is de therapie gebaseerd op veiligheid en op respect voor de beschermende weerstand.

Beschermende weerstand?
Dat is je natuurlijke afweermechanisme, om bepaalde dingen niet te hoeven voelen of te herinneren. Het heeft je vroeger beschermd tegen overweldigende pijn en verwarring. Maar nu werkt die beschermende weerstand misschien als een harnas, dat je af kunt leggen omdat je die gevoelens nu wel aankunt. Dat ga je rustig onderzoeken.

Hoe werken de massages?
In de massagetherapie werken we met het vermogen van het lichaam om los te laten en te ontspannen. Deze natuurlijke neiging van het lichaam wordt door de massages gestimuleerd, zodat je vastgehouden spanning en stress in je eigen tempo weer kunt loslaten. Hierbij is belangrijk wat goed en prettig voor je voelt. Je wordt uitgenodigd om weer te voelen, oude blokkades los te laten en de stroom van levensenergie weer toe te laten.

Wat is vegetotherapie?
In de vegetotherapie worden met behulp van adem- en lichaamswerk opkomende impulsen en gevoelens onderzocht, en kom je steeds meer in contact met wat er in je leeft. Soms kom je in dit proces oude pijn, woede en schaamte tegen. Door weer contact te maken met wat je ooit hebt moeten afsluiten, kun je stukje bij beetje oude patronen loslaten, die je ooit beschermd hebben, maar die nu niet meer functioneel zijn.
De afgesloten delen van jezelf mogen er weer bij en je energie kan weer stromen en je voeden.

Vegetotherapie bestaat uit visualisaties, ademhalings- en bewegingsoefeningen. Je maakt contact met de emotionele spanningen: de herinneringen die in je lichaam zijn opgeslagen.

Door dat contact komt geblokkeerde energie vrij. Sommige mensen beginnen dan bijvoorbeeld te huilen of te trillen. Jouw lijf weet wat het met die energie moet doen, en zo kun je je pijnlijke kind-ervaringen op een gezonde manier een plek geven als volwassene.

Op stressvolle en emotionele ervaringen kun je adequaat met terugwerkende kracht reageren.
En mensen onderdrukken niet alleen negatieve emoties, want, zoals Gerda Boyesen, de bedenkster van deze therapievorm stelt: 'We can become ill, simply from the repression of joy'.
De behoefte die je op het moment van die ervaring niet vervuld kreeg, aan steun, aan gehoord worden, aan liefde… die dingen kun je achteraf, door de ervaring alsnog ‘uit te spelen’, aan jezelf geven. Dat is enorm bevrijdend. Je lijf kan dat!

quote-3

Stel, ik kom bij jou als cliënt. Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Eerst praten we even rustig met een kopje thee erbij. Jij vertelt me waar je voor komt. De behandelmethode wordt op jouw hulpvraag en individuele situatie afgestemd.

Meestal begin ik met massagetherapie. Op die manier word je je meer bewust van je lichaam en vindt er al ontspanning, en daardoor ook stressrelease plaats. Vervolgens zet ik, afhankelijk van wat je nodig hebt, ook vegetotherapie en imaginatie in.

Karakteristiek voor de Biodynamische Therapie is de stethoscoop die wordt gebruikt. Waarom is dat?
Je stress en emoties worden voor een belangrijk deel in je buik gereguleerd. Wanneer dat systeem open is, vrij van blokkades, en goed werkt, dan ben je in staat om je stress en emoties goed te reguleren en ook om meer te genieten.

Bij de massage leggen we de stethoscoop onder je buik, jij ligt er dus op. Terwijl je wordt gemasseerd stel ik vragen: ‘Hoe gaat het nu, hoe voelt dit, wat doet het met je?’ zodat je bewuster contact maakt met je lijf en je gevoel. En dan kunnen blokkades vrijkomen. Je buik begint dan te borrelen en de stethoscoop versterkt dat geluid. Cliënten ervaren dat moment vaak als een opluchting.

quote-1

Met wat voor klachten komen mensen bij je?
Ik heb ciënten met stress- en oververmoeidheidsklachten, angsten, depressies. Sommigen maken een crisis door in een bepaalde levensfase. Maar er komen ook mensen met lichamelijke problemen: buikklachten, hoofdpijn of gevoelloze voeten.

Veel cliënten komen regelmatig terug. Zij geven zichzelf iets door in dieper contact met zichzelf te komen. Een kadootje aan hun ziel, in plaats van een nieuwe jurk. En zo voorkomen ze gezondheidsklachten.

Heb je specifieke persoonlijke normen en waarden waarvanuit je werkt?
Ik wil mensen helpen om hun eigen kracht en kwaliteiten te ervaren: empowerment. Daarom leg ik tijdens de behandeling uit wat ik doe en wat er gebeurt. Zo is die persoon niet helemaal aan mij overgeleverd, maar ‘eigenaar’ van zijn of haar eigen proces.

Ilona Göttges Biodynamische Therapie Praktijk

Je organiseert ook ‘Geboorteopstellingen’. Wat zijn dat?
Je geboorte is je eerste krachtige ervaring op de wereld. Op een diep, meestal onbewust, niveau heb je daar herinneringen aan. Ook wanneer je nog in de buik zit, doe je herinneringen op. Die kunnen je ervaringen en gedrag in je verdere leven bepalen.

De andere groepsleden nemen de rol van je ouders en eventueel van andere direct betrokkenen op zich. Met elkaar maak je een opstelling van een positieve geboorte, zoals je het gewild had.

Mij gaf het heel veel energie, een ander kan zich eindelijk echt ontspannen… het resultaat is voor iedereen anders. Soms is het frappant om te zien. Een cliënte had altijd starre, grote schrikogen. Als embryo in de baarmoeder bleek zij de enorme schrik van haar moeder te hebben gevoeld, op het moment dat haar oudere zusje plotseling overleed. Na het geboortewerk was haar schrikachtige blik verdwenen. Van haar overleden zusje heeft zij later nog bewust afscheid genomen.

quote-4

Wat zegt de wetenschap over Biodynamische Therapie?
Er blijkt veel meer informatie vanuit je darmen naar je hersenen te gaan dan andersom. Dat betekent dat de darmen een belangrijke processen in de hersenen kunnen aansturen. Ook in de reguliere medische wetenschap is hier steeds meer aandacht voor.

Er is een Europees onderzoek geweest naar de effecten van psychotherapie. De bevindingen waren dat lichaamsgerichte en gespreksgerichte psychotherapie even effectief zijn, maar dat de cliënt zich na de lichaamsgerichte therapie competenter voelt om met problemen om te gaan dan bij reguliere psychotherapie. En dat is voor mij een essentieel verschil.

Wat vind je zo bijzonder aan deze therapievorm?
In de therapie openbaart zich het wonder van het leven. Als de oorspronkelijke levenskracht zich openbaart die altijd streeft naar heelheid, vreugde en liefde.
Ik geniet ervan als mensen tijdens het proces meer en meer die ‘primaire persoonlijkheid’ terugvinden, hun kwaliteiten en wijsheid weer kunnen inzetten om hun eigen, unieke leven te leiden.

Wat wil je aan de lezer nog kwijt?
De verandering begint als je accepteert wat er nu is.Ilona Göttges Biodynamische Therapie
Ilona Göttges
• Ilona is Biodynamisch Therapeut, en haar praktijkruimte is in Amsterdam De Baarsjes.
• De Geboorteopstellingen worden twee keer per jaar georganiseerd, en daarnaast biedt Ilona hier individuele sessies van aan.
• Zij biedt een gericht drie maanden durend psycho-therapeutisch programma aan: Depressie Natuurlijk te Lijf. Daarbij maakt zij gebruik van verschillende vormen van therapie en voedings-supplementen, waarvan is aangetoond dat zij depressieve klachten tegengaan.
• Ilona is natuurgeneeskundige en biedt tevens Voet-reflexzonemassage en Helende Reizen aan.


•Naar Ilona's profiel


Gerda Boyesen
• De Biodynamische Therapie is ontwikkeld door Gerda Boyesen, een Noorse psychologe en fysiotherapeute. 

• In haar werk met psychiatrische patiënten ontdekte zij dat de mensen die tijdens haar massages veel darmgeluiden hadden, veel sneller genazen dan de patiënten die dat niet hadden. 

• Zij ontwikkelde de Biodynamische Therapie met elementen van de Reichiaanse therapie.

• Volgens Wilhelm Reich worden wij allemaal geboren met een liefdevolle en open ‘primaire persoonlijkheid’. Tijdens ons leven moeten we ons aanpassen en ontstaat er een ‘secundaire persoonlijkheid’, de oplossing die we zelf hebben bedacht om te overleven.

• De Biodynamische Therapie streeft ernaar de primaire persoonlijkheid weer voelbaar en zichtbaar te maken. 

• Meer over Gerda Boyesen en de geschiedenis van Biodynamische Therapie(Eng.)
NVBT logo
Nederlandse Vereniging voor Biodynamische Therapie