Ego-State Therapy

Ego-state Therapie is een psychotherapie waarbij complexere cognitieve en gedragsproblemen relatief snel en effectief kunnen worden verholpen.

Iedereen kent bij zichzelf verschillende 'ego-states', zoals 'het bange kind' of 'de control freak'. Elke 'ego-state' vertegenwoordigd dus weer een ander aspect van je persoonlijkheid.

Ego-states kunnen allemaal verschillende belangen en doelen hebben. Waar het bange kind zich vooral richt op het vinden van veiligheid, is de innerlijke 'carrièretijger' bezig met de rat-race, of het 'feestbeest' in ons met het hebben van plezier.

In de therapie worden al die verschillende aspecten in die innerlijke wereld begeleid om tot een betere en prettiger wisselwerking met elkaar te komen; net als in familie- of andere systeemgerichte therapieën. Daarbij gebruikt de behandelaar verschillende technieken, waaronder gesprekstechnieken, maar hypnose kan ook worden ingezet, zodat het wat makkelijker wordt om bijvoorbeeld met één enkele ego-state tegelijk in gesprek te gaan.