Do doet reiki

Usui reiki

Dominique beoefent al jaren uiteenlopende vormen van spiritualiteit en healing. Van joodse kabbalah tot Bachbloesems tot reiki, Do houdt zich ermee bezig, van Amsterdam tot Bosnië.
En over reiki, Do's reiki én Do's reiki in Bosnië wil ik graag meer te weten komen.


Is spiritualiteit altijd zo belangrijk voor je geweest?
Rond ‘99 kwam ik uit een moeilijke periode. Ik evalueerde mijn leven: ‘wat vind ik belangrijk, waar heb ik behoefte aan?’ Ik ontdekte dat ik me spiritueel meer wilde ontwikkelen.

In een esoterische boekenwinkel stond, recht voor mijn neus, een boek met aartsengel Michaël op de voorkant. Hij hield een gigantisch zwaard in zijn handen, dat récht naar een boek eronder wees. En dat was een reikiboek. Meteen gekocht natuurlijk. En zo begon het!

Ik ben het in de eerste instantie voor mezelf gaan doen, niet zozeer om anderen te behandelen. Het was meer zoiets van: ‘Dit is heel prettig en dit is iets voor mij.’

Kun je globaal vertellen wat reiki is?
Reiki is een manier om jezelf en anderen te behandelen door middel van handoplegging. Je bent dan een doorgeefkanaal van levensenergie, chi, prana, universele energie… hoe je het ook noemen wil.
Het stroomt ook door de behandelaar heen, dus die voelt zichzelf daarna ook beter. Je kunt er zowel lichamelijke als stressklachten mee behandelen. Het kan ook op afstand, want energie volgt aandacht.

De oorsprong van reiki ligt bij het systeem dat Usui heeft ontwikkeld, het officiële systeem. Er zijn in de loop van de tijd veel nieuwe vormen van reiki bijgekomen, zoals Tera Mai en Seichem.
Niet iedereen is het erover eens wat reiki is en wat niet. De een is daar meer puristisch in dan de ander. Er zijn er die Usui als het enige geldige reikisysteem zien.

Wat zijn nou eigenlijk reikisymbolen, en hoe gebruik je die dan?
Levensenergie heeft verschillende aspecten, of functies. Bijvoorbeeld verbindende, versterkende of balancerende aspecten. Het symbool is een soort vergrootglas dat je op een bepaald aspect van de levensenergie zet, zodat juist de werking van dat éne aspect wordt versterkt.

Gebruik je in je behandeling dus het ‘verbindingssymbool’, dan werkt de energie vooral op het maken van de verbinding tussen jou en de cliënt. Met ‘het symbool gebruiken’ bedoelt men het symbool tekenen in de lucht, of het visualiseren.

De oorspronkelijke Usui reiki kent vier symbolen. In de Tera Mai en Seichem reiki zijn meer symbolen, dus aspecten van de levensenergie, uitgewerkt.

Wat kan reiki doen voor mensen?
Het ontspant, en het versnelt het genezingsproces.
Een vriendin van me was aan haar blaas geopereerd. De arts had gezegd dat ze zeker drie dagen nauwelijks iets zou kunnen doen. Ze had daarom oppas voor de kinderen geregeld, en iemand die in huis kon helpen.
Ik had haar na de operatie op afstand reiki gestuurd. Ze kon alle hulp weer afzeggen want ze was diezelfde avond alweer op de been!


het-heeft-me

Stel ik kom bij jou voor een reikibehandeling. Hoe gaat dat in z’n werk?
Van tevoren heb ik je dan al gevraagd of je wierook wilt of een muziekje. Ik weet al over je klachten, en waar je behoefte aan hebt, en jij weet al wat je ongeveer kunt verwachten. Als je binnenkomt, drinken we eerst even een kopje thee en vraag ik of je wil zitten of liggen, plaatselijk of geheel, enzovoort.

Moet ik me dan open stellen voor die energie ofzo?
Je hoeft eigenlijk niks te doen, alleen maar te liggen, of zitten. Als je wilt, krijg je een dekentje over je heen. Als je aandacht wilt voor specifieke delen van je lijf, dan geef ik dat.

Zijn er contra indicaties?
Nee, niet echt eigenlijk. Het enige dat ik niet zou doen is iemand behandelen die een acute infectie heeft, zoals een blindedarmontsteking. Maar reuma is bijvoorbeeld geen probleem.


Hoe vaak moet ik behandeld worden?
Meerdere behandelingen zijn wel de normale gang van zaken. Bijvoorbeeld tegen specifieke klachten, of als mensen op die manier met regelmaat even willen ontspannen.

Wat betekent reiki voor jouzelf en in je leven?
Reiki was een keerpunt in mijn leven. Het heeft me op mijn spirituele pad gezet, in contact gebracht met m’n bron. Het helpt me bewuster en meer in balans in het leven te staan.

Op een gegeven moment kreeg ik plotseling ook mijn eigen reikisymbolen ‘door’! Ik gebruik de symbolen zelf tijdens mijn ochtendmeditatie, en als mensen willen, zet ik ze ook tijdens de behandeling in.

Je geeft ook reiki aan mensen in Bosnië, als vrijwilliger, wat interessant!
Klopt, sinds 2009 ben ik vrijwilliger bij Reiki Wereldwijd.
In Bosnië komen er allerlei soorten mensen op je tafel. De behandeling duurt maar een kwartier, en van je behandelruimte weet je niet wat je te wachten staat: is er rust, ruimte? Of zit je in een krappe barak, tussen kakelende vrouwen die je koffie en koekjes aanbieden?
Je wordt er flexibeler van en vindingrijk. Ik ontdekte dat een gewone picknicktafel erg handig is als behandeltafel.
De helft heeft nog nooit reiki gehad, die kijken je dan angstig aan. Maar als ze zien dat de anderen na de reiki zo’n rust hebben, dan willen zij ook.

In de oorlog zijn ontzettend veel mannen omgekomen. De vrouwen bleven alleen achter en werken voornamelijk op het land. De problemen bestaan veelal uit rugklachten, sociaal-economische stress, seksueel geweldstrauma's, oorlogstrauma’s. En er is veel eenzaamheid, mensen die nog maar zelden door iemand anders worden aangeraakt.

Er kunnen mooie dingen gebeuren. Er was een man met trombose, en vreselijke pijn in zijn voeten. Hij kwam door de stromende regen naar ons toe… gaten in zijn schoenen, hij was drijfnat. Hij was zo blij dat hij na de behandeling van de pijn af was, hij heeft ons later nog drie pakken koekjes gebracht! Terwijl hij zelf geen rooie cent had.

Wat ik bijzonder vind, is dat de reiki gewoon werkt en voldoet. Ook al doe je het aan de lopende band, en komt er geen muziekje of wierookje aan te pas. We werken samen met de plaatselijke arts, die ziet dat mensen beter slapen en beter kunnen omgaan met hun trauma’s.
Een aantal lokale mensen zijn zelf zo enthousiast dat er nu ook in Tuzla en Srebrenica inwijdingen worden gegeven zodat ze zelf aan de slag kunnen.

Tot slot: zie jij, met al deze positieve ervaringen, een plek voor reiki in de reguliere gezondheidszorg?
De verbinding tussen het reguliere en het complementaire, dat is een van mijn missies. Er gebeurt steeds meer op dit gebied, in de reguliere zorg staat men er steeds meer voor open. In het buitenland zie je dat het in veel ziekenhuizen al vast wordt aangeboden. En de arts in Bosnië is in ieder geval overtuigd van het nut van reiki.

Als mensen altijd reiki zouden krijgen in het ziekenhuis, dan konden ze veel sneller weer naar huis, daar ben ik van overtuigd. Reiki zou op die manier alleen al veel geld kunnen besparen in de medische zorg.

Reiki onderstéunt het genezingsproces, het is niet per se een vervanging van het reguliere. Hoewel het dat in bepaalde gevallen wel zou kunnen zijn. Maar dat vind ik een te glibberig en te complex terrein om hier verder over uit te wijden.Dominique van Huijstee
Dominique van Huijstee
• Dominique is reikimaster en ingewijd in zowel de Usui als de Tera Mai reiki.

• Zij biedt, naast reiki-
behandelingen, ook Helende Reizen (The Journey), NEI en Bachbloesemtherapie. Ze geeft ook behandelingen met haar eigen symbolensysteem. Do heeft een diploma medische basis-
kennis.

• Dominique is momenteel bezig met het opzetten van haar eigen behandelpraktijk. Daarnaast werkt zij als sociaal juridisch medewerkster bij een nood-
opvang voor vluchtelingen.

Naar Do's profiel.bosnie reiki wereldwijd
Interessante links:
• Meer over reiki: www.reiki.nu

• Meer over het vrijwilligerswerk
in Bosnië: www.reikiwereldwijd.nl

• Meer over reiki en de reguliere zorg
(Stichting Reiki en Gezondheid Nederland): www.reikiengezondheid.nl