Chinese Kruidengeneeskunde

De Chinese kruidengeneeskunde is een essentieel onderdeel van de Chinese geneeskunst en is uitgegroeid tot een uiterst geavanceerde en complexe discipline.

In westerse kruidentherapien wordt meestal maar één geneeskrachtig kruid tegelijk gebruikt. Een Chinese arts maakt een kruidenpreparaat dat speciaal voor jou is samengesteld. Gedurende de behandeling wisselt de samenstelling van het preparaat voortdurend.
Er zijn ongeveer driehonderd stoffen die regelmatig in de kruidenpreparaten voorkomen. Elk van die stoffen valt te beschrijven in termen van koud, koel, warm, heet of neutraal. Deze 'qi' of energiewaarde van de stof dient om de harmonie in het lichaam te herstellen. Ook de smaak van de stof wordt beschreven, in termen van bitter, zoet, scherp, zout of zuur. Alle eigenschappen van de kruiden houden verband met bepaalde organen en systemen van het lichaam.


Naast kruidenpreparaten kan de behandeling bestaan uit acupunctuur, een ander voedingspatroon, bewegingsoefeningen (zoals Tai Chi) of massage.
Beroepsverenigingen in Nederland:
NVTCG ZHONG - Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde