Bachbloesem Therapie

Bachbloesemremedies-ChicoreiCopyright: Nathalie van WeesDe Bachbloesemremedies zijn zeer (240 keer) verdunde aftreksels van specifieke bomen, planten en bloemen. Volgens dokter Edward Bach ontstaan ziekte en andere malaise door een verstoring of disbalans in het energieveld van de mens (of het dier). De aftreksels herstellen deze disbalans.

Die disbalans is de oorzaak van zeven 'fundamentele conflicten': angst, onzekerheid, onvoldoende interesse in huidige omstandigheden, eenzaamheid, overgevoeligheid voor invloeden en idee├źn, moedeloosheid of wanhoop, overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

Johan Cruijff had het misschien wel van dokter Bach: 'Elk negatief heeft zijn positief, en omgekeerd'. De 38 remedies hebben de functie van het weer positief maken van negatieve gemoedstoestanden. Een voorbeeld is Walnoot, die ondersteunt bij veranderingen. Iemand die wel vooruit wil in het leven, maar veel moeite heeft met het loslaten van de beperkende veiligheid van het vertrouwde verleden, kan zeer goed met Walnoot geholpen worden. Dit brengt de gemoedstoestand terug in het positieve aspect van Walnoot: de vrijheid en de vooruitgang in het leven kunnen ervaren.

De remedies bevatten alcohol om de houdbaarheid te verlengen. Het percentage is zeer klein, maar voor iemand die gevoelig is voor alcohol is het aan te raden de remedie door opwarming alcoholvrij te maken alvorens ze te gebruiken. Bachbloesem remedies kunnen verder altijd, ook door dieren en kinderen, veilig worden gebruikt.

Bij een Bachbloesem Therapie wordt een combinatie van remedies ingezet. De Rescue Remedy is bijvoorbeeld geschikt voor alle acute situaties die een verhoogde spanning geven, van een shock tot een ongeluk of examen.